» » » اختلال شخصیت وابسته

اختلال شخصیت وابسته

 شخصیت وابسته چه کسی است؟

افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته(dependent personality disorder) قويا به سمت دیگران کشیده می شوند.
با این حال، آنها به قدری متکی و منفعل هستند که ممکن است به خلاف میل خود برسند، زیرا دیگران از فقدان استقلال آنها به تنگ می آیند و ناشکیبا می شوند.

آنها که متقاعد شده اند بی کفایت هستند، حتی نمی توانند جزئی ترین تصمیم را بگیرند. دیگران ممکن است افراد مبتلا به این اختلال را چسبان  توصیف کنند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته وقتی تنها هستند، احساس می کنند مأیوس و طرد شده اند. آنها دلمشغول این ترس می شوند که افراد نزدیک، آنها را ترک خواهند کرد. آنها نمی توانند خودشان فعالیت های تازه را آغاز کنند، زیرا احساس می کنند اگر دیگران اعمال آنها را هدایت نکنند، مرتکب اشتباه خواهند شد. این افراد برای اینکه دیگران از انها بیزار نشوند دست به هر کاری می زنند.

 برای مثال با عقاید دیگران موافقت می کنند، حتی عقاید گمراه کننده هستند. گاهی مسئولیت هایی را که فرد دیگری اند تا دیگران آنها را تأیید کنند و دوست بدارند. اگر کسی از انها انتقاد کنند احساس میکنند خرد شده اند . آنها با تمام وجود خود را درگیر روابط می کنند و وقتی این روابط خاتمه میابد بسیار متاثر میشوند .

این وابسنگی مفرط باعث میشود که فورا جویای رابطه ای دیگر باشند تا جای خالی را پر کنند. 





ملاک های 5-DSM برای اختلال شخصیت وابسته

نیاز فراگیر و بيش از حد به مراقبت شدن که به رفتار سلطه پذیر و متکی بودن و ترس از جدایی منجر می شود اوایل بزرگسالی شروع می شود و زمینه های مختلف وجود دارد، به صورتی که با پنج (یا تعداد بیشتری) از موارد زیر نمایان می شود

 1. بدون مقدار زیادی مشورت با دیگران و اطمینان آفرینی آنها، در تصمیم گیری های روزمره مشکل دارد 

 2. نیاز دارد دیگران مسئولیت اغلب زمینه های مهم در زندگی او را بر عهده بگیرند. 
 
 3. در ابراز مخالفت با دیگران مشکل دارد، زیرا می ترسد کمک با تایید را از دست بدهد. (توجه: ترسهای واقع بینانه از مجازات را منظور نکنید)  

 4.  در شروع کردن پروژه ها با انجام دادن کارها به طور مستقل مشکل دارد (به علت فقدان اعتماد به نفس در قضاوت کردن با توانایی ها و نه فقدان انگیزش یا انرزی). 

 5. برای کسب مهرورزی و کمک دیگران از هیچ کوششی فروگذار نمی کند، تا حدی که داوطلب انجام دادن کارهایی می شود که ناخوشایند هستند 

 6. وقتی تنهاست، به علت ترس اغراق آمیز از اینکه نتواند از خودش مراقبت کند، احساس ناراحتی با درماندگی می کند. 

 7. وقتی رابطه نزدیکی قطع می شود، فورا رابطه دیگری را به عنوان منبع مراقبت و حمایت جستجو می کند 

 8. به صورت نامعقولی دلمشغول ترس از رها شدن به حال خودش برای مراقبت کردن از خویش است



 نمونه کیس اختلال شخصیت وابسته 


اختلال شخصیت وابسته بتی، هرگز مستقل زندگی نکرده است؛ حتی زمانی که ۳۰ سال پیش دانشجو بود، وی را از خانه تا کالج همراهی می کردند. همکلاسی های او، وی را آدم وابسته به دیگران می دانستند. چون او برای تصمیم گیری به دیگران وابسته بود، هر کاری که دوستانش توصیه می کردند انجام می داد، خواه این تصمیم به درسها مربوط می شد یا به لباس هایی که هر روز باید می پوشید. او یک هفته بعد از فارغ التحصیلی با کن ازدواج کرد که در دوران دانشجویی با وی آشنا شده بود. او خیلی به یمن علاقه داشت، زیرا سبک سلطه گر وی او را از قید مسئولیت تصمیم گیری ها رها کرده بود. 
بتی بر طبق معمول هر چیزی که بین پیشنهاد کند می پذیرد، حتی اگر با آن موافق نباشد. او می ترسد اگر سنگ اندازی کند، كن از دستش عصبانی شود و وی را ترک کند. گرچه بتنی دوست دارد خارج از خانه کاری داشته باشد، اما بين اصرار دارد که او تمام وقت خانه داری کند و او به درخواست وی گردن نهاده است. با این حال، وقتی در خانه تنهاست، به دوستانش تلفن می زند و از آنها خواهش می کند برای صرف قهوه نزد او بیایند. کوچکترین انتقاد کن، دوستانش، یا هر فرد دیگری، باعث می شود که تمام روز افسرده و ناراحت باشد.

تاریخ : 11.10.48
نویسنده : فاطمه مفتحی
نظرات : 0
بازدیدها : 3 112

بازدید کننده گرامی ، شما به عضویت سایت در نیامده اید.
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید.